~ VitaAce ~


“Tae Wang Sa Shin Gi” / “Great King Four Guardians” Korean Drama

Posted in 1 by vitaace on May 10, 2008
Tags: , , ,

Akhirnya…selepas beberapa minggu…ak berjaya menamatkn 1 lagi drama korea yang teramatlah menariknya iaitu “Tae Wang Sa Shin Gi” / “Great King Four Guardians”..rating…9.4/10…kalu x kerana ending yang agak menyakitkan hati, ak dh rate 10/10 dh..haha…tp, penceritaan drama ni sgt menarik (bg ak r)…dilakonkan oleh Bae Yong Jun (winter sonata) n Lee Ji Ah(drama first…but got 4 awards..hebat2)

Bermula pada zaman yg ak pon x tau berape… Hwang woon, founder of goguryeo, yang telah turun ke bumi utk menyatukan rakyat goguryeo yang ketike tu terpecah kepade 2 puak (tiger tribe n bear tribe)..cerita punye cerite…puak harimau/puak api yang diketuai oleh Kajin telah tewas ditangan Hwang woon..Hwang woon dengan kuase dewanya telah menyerap kuase yang dimiliki oleh Kajin (api) dan kuase tu dijadikan sebuah loket..Hwang woon ni terpikat ngn ketua puak sungai/bear tribe dan berkahwin lah beliau…loket tu pon diserahkan kepada sae oh (ketua bear tribe)…akhirnya sae oh mengandung n Kajin pon x puas ati (die pon terjatuh hati pada Hwang woon) n merancang utk membunuh anak sae oh sambil merampas balik power api die…gaduh punye gaduh…akhirnya sae oh telah hilang kawalan keatas kuase api dr loket tu dan menjelma menjadi seekor pheonix..pheonix tu telah membakar habis semua kampung2 dan penempatan penduduk…utk mengalahkan pheonix ni…hwang woon telah men’summon’ 3 ekor makhluk iaitu harimau putih, naga biru n kura2 ular…namun…kuasa pheonix ni terlampaulah hebatnya….akhirnya…hwang woon terpaksa membunuh sae oh dengan panah saktinya…oleh kerana rasa bersalah, hwang woon plang ke langit.. dan meninggalkn 4 simbol (harimau,naga,kura2 n pheonix) kepada manusia…4 4 simbol ni akan bangun semula pabila lahirnya Joo Shin king…raja yang akan menyatukan kembali goguryeo…camtulah perawalan cerita ni…


Rating citer ni

Selepas beberape kurun…joo shin king pon lahir dan dalam proses nk jadi raje tu, byk cabaran n dugaan yg dilalui…tugas utama beliau mengumpulkan kesemua 4 simbol berserta guardian nya…guardian2 ni lah yang byk membantu joo shin king hingga berjaya…. for more info masuk ni http://www.d-addicts.com/forum/viewtopic_53290.htm

Cerita ni sebenanye diadaptasi daripada sejarah negara korea (goguryeo) pada zaman pemerintahan raja Gwanggaeto…Kenape diorg nk wat cite tentang raja ni…k…Raja Gwanggaeto ni leh dikatakan raja yang terkuat/terhebat yang pernah memerintah korea…antaranya menakluk 64 bandar n 1400 kampung…n yang lebih hebat…kebanyakan tempat yang ditakluk bukanlah melalui peperangan tetapi secara aman (wat perjanjian sprt tukar hasil negeri n sbgnya)..beliau juga telah berjaya menyatukan semenanjung korea yang terdiri drpd Goguryeo, Silla, Baekje n Kaya…


Wilayah korea semasa era Gwanggaeto Korea sekarang

Kepada sesiape yang rajin mendownload, leh r download kt veoh link ni…. http://www.veoh.com/channels/twssglegend
=> english subtitle

* 1 ep +- 700mb…50kbps – 80kbps / streamyx 512mb …1 ep dlm lebey kurg 3 jam (kalu gune sorg r)

p/s: cerita ni x sesuai ditonton oleh mereka2 yang x sukekan bende2 yang x logik (cth: gaduh gune power n hikmat2)…Konsep drama ni romance + komedi + drama + perang2 + kuase pelik2 tp best….k chau

5 Responses to '“Tae Wang Sa Shin Gi” / “Great King Four Guardians” Korean Drama'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to '“Tae Wang Sa Shin Gi” / “Great King Four Guardians” Korean Drama'.

  1. totasya said,

    nak2 cite ni..he

  2. ieeza said,

    wlaupun x brape logik..(mmg x logik pun)…cter nie tetap best gak..
    tp…ending x sprti yg d harapkn…^^

    • vitaace said,

      yup…150% agree…heeehe

  3. azamirah said,

    memang ending die agk menyakitkan hati lps punye lame tgk. tp jln crite mmg hbt wpun x logik n ofcoz theme song citer ni mmg power! DBSK hwaiting!

    • vitaace said,

      haha….ade ke citer logik yg best? ade ke?..huhu…ade kot…citer bang bang boom!!! (citer ke tu?)…hohoho


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: