~ VitaAce ~


New facelifted Perodua Kembara, codename “Nautica”

Posted in Others by vitaace on April 30, 2008
Tags: ,

Bravo!!, the new perodua car will be on the road soon!!! Here it is, the replacement model of perodua Kembara named as “Perodua Nautica”. As the picture shown, this new 4wd perodua design was so cool and nice (that’s what i think la) but really, with only rm90+++ (from the berita, not sure yet) you can get a 4wd car, and the design, superb!! (in the picture la, on the jalan dun know lg..huhu)…For more info bout this car can googling it or visit this site, http://www.theideal4wd.com.my/ . Chau~

23 Responses to 'New facelifted Perodua Kembara, codename “Nautica”'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'New facelifted Perodua Kembara, codename “Nautica”'.

  1. amar said,

    Aku dengar harganya hampir cecah 90 kilo. Tetapi CBU dari Jepun bukan assemble di Malaysia berbeza dengan Rush Toyota di pasang di Indonesia. Satu lagi Nautica 4WD berbanding 2WD for Rush. Tetapi yang akan membuatkan orang membezakan ialah interest bank..paling tinggi perodua 3.88 atau 3.75 tetapi for toyota lebih rendah..harga lebih kurang sama..enjin advanza/rush dan nautica sama (kot)..fikir-fikirkanlah. tq.

  2. amar said,

    Paling untung nautica ni..banyak pusat servis..proton bila lagi yek..semua segmen kenderaan dah diambil oleh jenama lain dengan perang harga yang kadang-kala menguntungkan pembeli. Syok juga..aku ada guna Myvi SE baru lagi..second car..jimat, syok juga pakai keta ni..tahniiah perodua..one more thing..aku dengar Myvi nak dipasang skirting serupa dengan Suzuki..perghh cun tu..orang Malaysia memang genius tang modification ni. Sebab tu keuntungan jualan aksesori di Malaysia mencecah billion..

  3. vitaace said,

    amar: betul skali ape yang ang cakap tu, ape yang aku tau, service perodua ni better than proton, n perodua’s engineer also better…tapi 1 je yang ak kurang suke, design xnk wat sendiri, maybe cost tinggi kot…yeke ek?

  4. MAT MALAY DESIGNER said,

    DESIGN SEBIJIK RUSH TAPI 4 WD APASAL TAK TARUK 2 WD GEAR SKALI….HARGA KURANG LE SIKIT DARI RUSH BARU LE MALAYSIAN CAR…..

  5. CARZMANIAC said,

    tol la…MAT MALAY DESIGNER….kalo harge cmtu baek bli kete import….lagi smat mcm kete suzuki kew…honda kew..so…pengguna/pembeli…fikir2kanlah….kuasa menentukan harge,design, dan kualiti di tangan anda…belilah kete yg paling ‘perfect’ dari semue segi…..

  6. vitaace said,

    mmm…pas ak selidik2 maybe betul gak r pe korg ckp…RM90+++ tu maybe terlampau lebih utk sebuah kereta buatan malaysia ( tp pasang kat jepun…tu yg mahal kot…).. skang ni dengan RM90+++ tu korg leh dpt ford ranger, mazda fightr, toyota hilux or mitsubishi storm!!!…mmm…tp bagi yang ingin mencube kereta br dr perodua ni ak rase leh r cube (test drive je la…haha)..pe2pon..hopefully diorg akan kaji balik harge tu…

  7. kafukiku said,

    well well well… so this is Nautica. Harga tinggi? Yeah memang tinggi if selling at around RM90k+. But I heard 85% – 90% from Japan maa… what do you expect? Some more I heard Perodua just pasang the front & rear bumper only plus steering wheel also. The rest are all CBU from Toyota Japan. So I guess tak boleh argue much about the price, about quality, about whatever lah coz it is an imported car in general! So let’s wait & see how Nautica doing later😉

  8. paklongpyan said,

    rush rush rush pi tengok je. test drive rush syok. lembut. nautica ni mahal sebab pasang kat jepun. tax double……price. mungkin harga asal rm45k je. pakai rusa pun okay juga.

  9. vitaace said,

    ak rase maybe for the first 1 or 2 years je nautica ni akn fully imported, then for the next years perodua sepatutnye dh bleh wat sendiri…this is tempatan car what…so no need import2 la…just pasang sendiri and jual la…harge pon leh jd murah…tp..when we talk about quality…i think its worth la…

  10. Zainola said,

    Hmm.. I think the price is a bit high for Malaysian car. Kalau ikutkan rekabentuknya, memang superb. Tapi kalau akulah, aku rasa nak ajer ambik Rush. Ini pandangan aku ajerlah…Apapun tepok dada, tanyalah selera.

  11. vitaace said,

    http://cars.gidblog.com/2008/01/29/new-toyota-rush/
    toyota vs perodua, service n quality mane paling bagus…mmm

  12. ree said,

    Klau sudah ada contoh semua pun boleh buat yang lebi baik..mcm New Perodua tu sebijik mcm Rush, Apasal Malaysia suka tiru Design ha, buat la sndri tak pyah mau klon2 lgi….Malaysia sudah 30 tahun bah dalam Industri permotoran.

  13. vitaace said,

    ree : ak rase, the word “tiru” tu x berape sesuai kt cni, knape?..sebab perodua n daihatsu / toyota mmg ade hubungan silaturahim antara diorg..utk model2 keluaran perodua, mostly the design is directly from daihatsu / toyota n perodua will pay them some % la…the fact is, bukan perodua xnk wat sendiri design diorg, faktor paling utame ialah kos…if all the design already ade, than the cost boleh dikurangkan…tp knape rush ni smpi rm 90+++?…maybe sebab import kot…hupefully the quality is same with other import cars…

  14. orang ATM said,

    Harga patutnya tak jadi masalah yang patut dipuji orang malaysia yang berjaya untuk bermula dari tiada kepada yang ada. Kenapalah orang kita asyek negative je cubalah sokong barangan kita. Siapalah kita nak berharap kalau tidak bangsa kita sendiri pada saya ucapan setinggi-tinggi tahniah Malaysia terutamanya perodua yang berjaya menghasilkan permulaan kereta 4WD. Sepatutnya abangnya proton yang keluarkan kereta 4WD tapi saya tunggu sampai sekarang tak jugak keluar-keluar. TAHNIAH SEKALI LAGI…

  15. vitaace said,

    orang ATM: bgs2..semangat cmni r yang kite mau…sokong brgn tempatan…pasal harge tu ak xleh nk komen r sebab nautica ni pon hampir fully import kan…so cukai tu maybe lebey sket r…yang pasal proton tu kan…ak rase r…ni pendapat ak r…industri permotoran kat malaysia ni br lagi…n boleh kite anggap kecil r…now the major car manufacturg company kt malysia ni perodua n proton right…so, disebabkan pasaran yang agak kecil ni (org malysia pon lebey suke kete import kn) diorang mesti adekn strategi dlm pembikinan kerete2 diorg…wat mase skang ni..proton more fokus on sedan car..while perodua lak more on mini and 4wd car..at least for the next 5 to 10 years, ak rase perodua x patut keluarkan kereta sedan n proton x patut keluarkan 4wd…n skang ni proton nk melangkah setapak lgi dengan mengeluarkan mpv car (dlm taun ni kot kua)…kan meriah tu..bahgi2..sape utg…diorg jugak…kite?utg gak r…at least kurg sket choice..x pening kepale (utg ke?haha)… so, kesimpulannye…belilah barangan tempatan…pilihlah dengan bijak…

  16. suhairol fazel ppp ipoh said,

    kalau harga sama dengan Toyota Rush baik beli Toyota Rush terus…apala perodua kesian la kat rakyat malaysia yang dahagakan kenderaan yang berkualiti keluaran tempatan.kalau kat indon boleh jual murah dari harga kat malaysia itu tanda menyeksa pengguna.

  17. kafukiku said,

    Setuju with “vitaace”. Perodua tak “tiru”. True enough… Toyota & Daihatsu ada di belakang Perodua. So…? These two “giants” mau bikin impact dlm automotive industry especially in Malaysia. And now they contribute the technology to Perodua. In my opinion… nothing is wrong. Perodua is willing to learn the new & best technology offered by Toyota & Daihatsu. It’s good for Perodua in the near future.

    Tapi unfortunately lepas launching, I baca bnyk critics about Nautica. Not to Nautica directly but Perodua lah. Komen kata why jual mahal, why tak buat sendiri, Perodua mau hantam duit rakyat etc. Doesn’t make sense at all. Those commentors should study Nautica punya background. Ramai argue or comparing with Rush punya quality and price hahaha… Itu orang semua tak studylah I think.

    Nautica & Rush uses the same engine. Same technology. Built-up lebih kurang jugak. Bezanya Rush assembled in Indonesia, Nautica in Japan. Ada lagi argue why Nautica 5-seater harga sama lebih kurang Rush 7-seater?!?! Hmm well… I guess these people better study about Rush & Nautica. Oh yeahhh… siapa mau Nautica murah murah… pergi Langkawi coz over there the OTR Price is RM57,382.80 only

  18. kafukiku said,

    “orang ATM” — saya setuju sama you… Saya tak pro mana2 company or brand. But as a Malaysian, kita sepatutnya berbangga! Tak kiralah siapa keluarkan kereta or model baru. Proton ka… Perodua ka… kita tak sepatutnya condemn cepat sangat apabila kereta or model itu baru keluar. Tunggu & lihat what the car has to offer right?!

  19. Saudara_Min said,

    Harini nak withdraw duit forex beli Nautica pakai debit kad… Sape sini ejen perodua sila hantar email ke forex@bestnya.com Mana tau boleh bantu dapat komisyen lagi…dengan jualan 4wd kalini…

  20. megat said,

    alamak apsal mahal sangat rm 89900 jual murah dah la daripada aku beli nautica baik aku sambar naza citra baru rm 70000 beb 7 tmpt duduk lagi…

  21. vitaace said,

    megat: hihi…knape mahal sgt?..nautica bikin kat jepun…citra bikin kat malaysia…

  22. wira 2832 said,

    harga dlm 40 ribu ok lah utk rakyat msia,made in msia jgn samakan harga made in jepun.rakyat msia bkn smua kaya raya,kna ikut mslah dunia jgok,myak naik,beras naik,ptutnya harga knalah turun…………..

  23. SUSU said,

    Aku pengguna nautica sejak setahun lepas… so far, satu masalah pon tak der (kcuali tayar bocor sbb tkena paku).. sbgai seorg wanita, adalah selamat mmandu nautica ni dlm kl yg sgt jem ni… bukan saje tinggi, tp dia kecik je, so klu nk parking, mmg senang.. so, apalah sgt hrganya yg mahal tu klu aku puas hati,,, tahniah perodua!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: